Cafeklint's Jule and

Antal: 4-5

Ingredienser

(4 – 5 personer)

  • 1 and, ca. 3 – 3,5 kg
  • 2 – 3 store madæbler, fx belle de boskoop
  • 1 håndfuld udstenede svesker
  • Salt, peber
  • Ribs gele
  • 1 dl fløde
  • 1 flaske god kraftig rødvin.

Ved brug af frossen and: Tø op på en bakke eller i et fad i køleskabet over 2 – 3 dage.

Langtidsstegt andesteg med andesauce

Beskrivelse

Stegning af and 

Rens og skyl anden for indmad, fjern evt fjer rester, husk at gemme indmaden til saucen.

Klip de yderste vinge spidser af og gem sammen med indmad.

Tør anden med køkken rulle så den ikke er våd

Kryder anden grundigt med salt og peber både indvendig og udvendig. Du skal bruge mere salt end nu tror. Især inden i.

Tænd ovnen på 120 grader. (varmluft 100 grader)

Hæld 1-1 ½ liter vand i bradepanden samt indmad og vinge spidser .

Fyld anden med svesker og æbler og luk den med kødnåle eller bind benene sammen med bomuldssnor, læg den med brystet nedad på risten.

Placer anden med brystet vendt ned. Efter 1 1/2 time vender du anden så den ligger med brystet op, steg vidre i ca 3 1/2 time, så den har fået i alt 5 timer. Det er vigtigt at tjekke temp med stegetermometer ved lår 75 Grader og bryst 63 grader.Der kan være stor forskel på kvalitet af and – mager/fed..   (Husk at fylde efter med vand så fond ikke koger ud, det skader ikke at hælde lidt af kraften/vann over anden jævnligt mens den steger)

Hvis temp nåes før tid tages anden ud og stilles til afkøling.. (man kan sagtens stege anden dagen før og lade den stå koldt natten over)

Lad skyen stå og køle af så er det nemere at skimme andefedtet fra. (Gem begge dele.)

Når anden er kold, partere du den ved at skære lår samt vinger fra. Del over og underlår fra hinanden. Skær ned langs brytbenet og løsne hele brystfillen , del denne i 3-4 stykker.

Tag æbler og svesker ud og læg dem i bradepanden sammen med indmaden, fordel andestykkerne over og pensel anden med andefedt.

Tænd ovenen på 150 grader ca 30 min før serveringen. Ønskes crispy skind så giv anden 2-3 minuter med grill til sidst. Men pas på den ikke bliver brændt.

Andesauce. 

Mens oven varmer op og anden for den sidste tid kan du lave saucen (denne kan også laves tidligere så det ikke bliver så stresset) Sigt skyen/kraften og varm up, tilsæt ca 1 dl fløde og smag til med ribsgele, salt og peber.

Jævn saucen og gi den lidt farve.

Servere rødkål, gerne frisk lavet rødkål…. ;o) tilsæt lidt andefedt og ribsgele i rødkålen for at gør den blank.

Sukkerglacerede kartofler.

Smelt sukker på en pande til der flydende og lysebrunt. (hvis det bliver for mørkt er den bitter)

Tilsæt smør og lad det smelte, kom de pillede små kartofler i samt lidt vand…. Vend det hele jævnligt og lad det simre ved jævn varme.Du skal beregne ca 30  minutter til at lave dine kartofler.  

Vinen

Anbefalet rødvin.  Alfredo, Dried Grape Shiraz

Australsk   amarone.

Alfredo, Dried Grape Shiraz, er – som navnet fortæller - delvist fremstillet af tørrede druer fra marker i Riverina og McLaren Vale nord og syd for Adelaide.

De tørrede druer giver vinen et harmonisk strejf af lidt sveskesødme, stor dybde og koncentration, hvilket gør, at vinen bør have luft, inden den serveres svagt køligt ved ca. 17 grader.

En kraftig rødvin, som vil passe fint til den lidt fede And.

Håber i vil nyde middagen

Le Chef

Sir klint