Følgende er en kronologi over Det historiske Danelagens opståen og dets endeligt + et par andre vigtige skæringsdatoer i verdenshistorien som vikingerne satte på "dagsordenen". 

789 Anglo-Sakisk sherif dræbt af Danske vikinger som går i land i Wessex.

793 Nordiske vikinger angriber det  store klostersamfund i Lindisfarne (Holy Island), stjæler guld, juveler og hellige effekter, tager mange munke som slaver, og slagter resten, noget som sendte chok bølger gennem de mange meget sårbare klostersamfund langs Stor Britaniens kyst.

794 Vikinger plyndrer klostret i Jarrow, hvor historikeren Bede kommer fra.

799 Vikinger hærger øerne ud for  Aquitanien i Sydfrankrig

802 Vikinger plyndrer  Columbas kloster på øenIona(Skotland).

833 En stor Dansk flåde løber ind på Frislands kyst (Frankrig). Dorestad og Utrecht mm. bliver plyndret. Frankrig plages af  magtkampe mellem Ludvig den Fromme og dennes søn. kystbevogtningen som ellers har holdt vikingerne i avé  negligeres groft, til stor gæde for vikingerne. Den Danske kong Horik fralægger sig et hvert ansvar, og sender to gesandter til kejser Ludvig for at retfærdiggøre sig.

835 Danske vikinger angriber Isle of Sheppey i det østlige England.

837 Frisland plyndres igen. De to danske gesandter som befinder sig hos kejseren i Köln bliver efterfølgende dræbt.

840 Vikinger grundlægger Dublin, Irland.

841 I maj, mens Ludvigs tre sønner slås om kronen, sejler en stor dansk flåde anført af høvdingen Asger til Seinen. Denne gang nøjes man ikke me en lille strandhugst, flåden løber op af floden. Den 14 maj  når flåden Rouen,som bliver plyndret og brændt i løbet af to dage. 24 maj bliver klosteret Jumiéges plyndret og brændt, hvorimod et andet kloster bliver skånet mod en betaling på  seks pund sølv. 28 maj når flåden til Saint Denis, få kilometer fra Paris, hvor den vender om og stikker til søs igen.

843 Nantes plyndres Sankt Hans dag. En fransk stormand grev Lambert, ønsker at tilegne sig greveskabet Nantes fra grev Rainald af Herbauge. som hjælp tilkalder han sig en vikinge flåde som befinder sig i nærheden. Med franske lodser løber flåden så op til Nantes, hvilket åbentbart udgør en større fristelse end de kære nordboere kan modstå. Nantes bliver totalt plyndret, og flåden løber ned af Loire igen, og slår sig ned på øen Noirmoutier ved Bretagnes sydkyst.

844 Vikinger angriber og plyndrer Lissabon med henved 80 skibe, fortsætter herefter til   Sevilla, Spanien, hvor angrebet bliver afvist.

845 Påskelørdag 28. marts. Den Danske viking Ragnar Lodbrok fører sin flåde på 120 skibe op ad Seinen og belejrer Paris, som bliver plyndret meget grundigt, da al modstand opgives af Karl den Skaldede, som betaler 7000 pund sølv, til vikingerne for at de skal rejse deres vej. De skal desuden have lov til at føre alt det bytte med sig som de har har  taget. Og love aldrig at vise sig oftere i Frankrig (fnis.. hvor naiv kan mand være)

845 Den danske Kong Horik sender personligt den hidtil største flåde, 600 skibe, op ad Elben, hvor den indtager og ødelægger Hamburg

850 Danske vikinger, overvintre i Kent for første gang, vikingerne begynder langsomt at vende fra søangreb til kolonisering.

851 En kæmpeflåde løber op ad Elben, senere trænger den ind i Rhinegnene og i Flanderen, Anføreren hedder Asgar, og er formodentligt den samme som førte flåden   i 841. for første gang overvintrer en nordmanner flåde på det franske fastland, hvor de fordriver tiden med lidt venskabelig hærgen på må og få. Flåden bryder op 5. juni 852, og vender næsen hjemad.

852  9. oktober. Godfred Haaraldsen kommer op ad Seinen med sin flåde. Den må have været enorm, for den var blevet "forstærket"  af  252 skibe, under anførsel af Sidroc, som havde været på shopping i Frisland. styrkerne forskanser sig på øen Oscellus (placering ukendt, men formodentlig omkring Jeufosse) Godfred bliver betalt for at drage bort, men Sidroc bliver og fortsætter plyndringerne til omkring juni det følgende år.

855 Dorestad og Utrecht, bliver igen plyndret og ødelagt, værre end nogen sinde før, en samtidig kilde skriver:
"ikke én overlevede. Der var ikke så meget som en enkelt tilbage, der kunne pisse op ad muren."

856 Ivar Benløs (søn af Ragnar Lodbrok) tager tronen i Dublin.

858 Viknger når til Chartres, sydvest for Paris, som de stormer og indtager, til trods for at det er en af de største og bedst befæstede byer som finder i Normandiet

859 Flåde på 62 skibe, anført af de to berømte høvdinger Hasting og Bjørn Jernside, løber igennem Gibraltar strædet, hærger Algeciras og lander derefter i Nordafrika, tæt ved det nuværende Cabo Tres Forcas. Hvor de bliver og slapper af i en uges tid. Det stedlige arabiske militær bliv nemligt så rædselslagent, at det omgående tog flugten. På dette togt fanges og medbringe de første negere (som blev kaldt "blåmænd") til stor forundring for resten af Norden.

861 Efter to års plyndring langs  Spaniens og Frankrigs kyst, når  Hasting og Bjørns "afrika- ekspeditionen" til Italien, hvor Pisa bliver hærget, og Hasting indtage byen Luna med list, som skildret af Benedikt af  Saint Maur i "Normandiets Krønike". Ifølge ham troede Hasting at han havde indtaget Rom, og da han fik oplyst at det ikke var Rom, men kun den lille by Luna, blev han så rasende at han satte ild på byen . I 862 vendte flåden hjem.

862 Da endnu en flåde anløber Somme flodens munding, indleder Karl den Skaldede i desperation underhandlinger med dens anfører Weland, og tilbyder at købe ham bort for 3000 pund sølv. Trods hårde skatteudskrivninger, lykkes det ikke Karl at skaffe hele summen til veje, og han må stille gidsler som vikingerne tager med sig.

863 Flåden vender tilbage  til Seinen,og får udbetalt 5000 pund sølv foruden korn og kvæg. Til gengæld skal de hjælpe Karl den Skaldede mod andre vikinger, som har plyndret Paris to gange, og igen har slået sig ned på øen Oscellus. Weland. Efter udbetalingen belejrer Weland øen, og sulter dem til overgivelse. Oscellus folkene må betaleWeland  6000 pund sølv, for at slippe med livet i behold. Derefter forener de to partier sig, og strejfer lidt rundt og plyndrer i al mindelighed. Weland går senere i Karls tjeneste, og antager kristendommen med sin familie, kort efter dør han i en tvekamp.

865 Juli. For første gang løb vikingerne ind i et virkeligt alvorligt problem, under et angreb på en flodspærring i Oise, går angrebet i fisk: Deres Rødvin slipper op!!!, en del af mandskabet bliver sendt til Paris for at skaffe nye forsyninger. Dette forsinker flåden lidt men senere kommer den dog igennem, og sejler videre til Saint Denis, hvor de igen blev købt bort for  4000 pund sølv.

865 De danske vikinger Halfdan og Ivar Benløs invadere East Anglia med store styrker, med den hensigt at blive i landet.

866 Ifølge Anglo-Saxon Chronicle, "En stor hedensk hær kommer til East Angles, Og denne gang var hæren til hest."867 Ivar Benløs belejrer og indtager York, og udsletter Northumbria, og sætter derved endeligt punktum for nord Englands dominans i Britiske anliggender. Dansk kongerige etableres i York.

869 Ivar Benløs fanger East Anglias Kong Edmund, og ofrer ham rituelt til Odin.

871 Ved slaget i Ashdown, slår Kong AEthelraed I af Wessex, og hans boder AElfred, den danske hær. Og dræber den danske konge, efterladende Berkshire hills "sået til med danske kroppe." Senere dør, Kong AEthelraed og AElfred overtager tronen af Wessex.

872 Ivar dør en naturlig død i Dublin. Harald I får kontrol over Norge. Danskerne trækker sig ud af Wessex og invadere Mercia, og indtager derved London.

873 Danskerne besætter hele Mercia. Den saksiske konge flygter til Rom, Hvor han dør.

874 Vikinger slår sig ned på Island.

875 West Saxerne betaler Danegæld for at forhindrer en dansk invasion.

876 Den danske Konge af Dublin, Halfdan "White Shirt" Ragnarsson (anden søn af Ragnar Lodbrock) tager kontrol over den øslige del af Mercia, og bosætter danskere i Northumbria. York bliver til en vikingeby.


878 Store danske styrker fra Gloucester under Guthrum slår vest Saksisk hær under AElfred, og okkupere Wessex. AElfred flygter til Isle of Athelney hvor han gemme sig i marsken, for at samle kræfter. Genere Danskerne og genopbygger sin militære styre. Efter syv ugers guerilla krigsførsel, leder AElfred sin rekonstruerede hær mod danskerne og vinder over dem ved slaget ved Ethandum (Edington), Fanger vikinge kongen Guthrum., og i stedet for at dræbe ham døber Aelfred, Guthrum, og indgår en fredstraktat med ham. Vikingerne får Danelagen i Mercia og East Anglia.

879 Den Svenske Viking Kong Rurik grundlæger Kiev som centrummet for Kievan Rus'ernes dominans.

881 Vikinger slår vinterlejr ved Elsloo, nær Maastricht. og plyndrer hele omegnen. Karl den Tykke samler en enorm hær, og omringer lejren. Men forhandlinger kommer igang og efter 12 dage ender det med at vikingerne igen bliver betalt for at rykke ud af landet, prisen, 2800 pund gulv og sølv.

885 Hundredvis af viking skibe ror op af Seinen med 40,000 man og belejrer Paris i over i år, Men belejringen mislykkes.

886 Kong AElfred genvinder London fra danskerne. Alfred deler England med Danskerne under Danelags traktaten, som fastlægger grænsen mellem de 2 lande.

892 Armada på 250 Danske skibe hærger England.

900 Vikinger plyndrer langs Middelhavets kyst.

910 Konge Edward (søn af Aelfred af Wessex )påbegynder en offensiv for at genindtage York fra danskerne. Edward slår danskerne ved Tettenhall, i Staffordshire.

911 Viking Kongen Gange-Rolf/Rollo får land af Frankerne (Kong Karl den Enfoldige) og bliver den første hertug af Normandiet.Ifølge de islandske sagaer  som er skrevet 300 år efter er han nordmand. Men de normanske hertugers historie (skrevet af Dudo, på opfordring af  Rollos sønnesøn hertug Rikard I) siger han er dansk, og da dette er skrevet kun 100 år efter Normandiet blev hertugdømme, er der mest grund til at stole på Dudos opgivelser, de mange danske stednavne understøtter også dette.

912 Normannerne bliver kristne.

917 Danskerne i East Anglia bliver slået, og Saxerne får igen kontrol over East Anglia. Dansk besatte Mercia falder mod Edward den Ældre, og hans Søster Aethelflaeds kombinerede styrker.

918 AEthelflaed indtager Derby i Mercia, Men dør.

919 Viking Høvding Ragnald genindtager York. Ragnald er ikke dansker; Han er en Norsk bosætter fra Irland, som er blevet tvunget ud, af den voksende irske modstand.

927 Edward den Ældres efterfølger, AEthelstan (AElfred's barnebarn) erobrer York , og bringer hele den Anglo-Saxiske del af England under Wessex kontrol.

936 Irerne genindtager Limerick fra de skandinaviske besættere.

937 Kongen af Wessex AEthelstan møder Keltiske, Danske, og Norske styrker under kongen af Dublin, Olaf Guthfrrthsson, ved Brunanburgh, og slår dem. AEthelstan slår mønt med inskriptionen Rex totius Britanniae. Og grundlægger det Engelske Kongerige.

941 Rus Vikinger (svenskere) angriber Konstantinopel.

944 Den Engelske Kong Edmund I den Ældre bortviser den Norske Kong Olaf fra Northumbria.

948 Erik Blodøkse Genindtager York for Vikingerne.

954 Northumbria rejser sig mod Erik Blodøkse og slår ham ihjel.

981 Erik den Røde opdager Grønland

985 Vikinger bosætter sig i Grønland.

991 Den Saksiske Kong AEthelraed den Rådvilde betaler 10,000 pund sølv i Danegæld, til vikinger for at de skal forlade England uden at plyndre

994 Kong Olav Tryggvason I erobrer Norge, og deklarer et kristent kongerige

1000 Leif Eriksson, søn af Erik den Røde, udforsker Vinlands (Nordamerikas kyst.

1002 På St. Brice's Dag, bliver danskere massakreret i hele England, på kong Aethelraeds ordre.

1002 Brian Boruma vinder store militære sejre og bliver udnævnt til højkonge over hele Irland.

1012 Thorkil Lange går i Kong AEthelraeds tjeneste, og beskytter London mod Svend Tveskæg.

1013 AEthelraed angriber Den danske leder Knud den store (Canute) søn af Svend Tveskæg. Knud vinder slaget. AEthelraed flygter til Normandiet.

1014 Brian Boruma Slår viking hæren ved Clontarf, og indtager Dublin. Brian bliver slået ihjel samme dag.

1016 Knud den store slår Edmund II Ironside, og bliver konge over hele England.

1017 Knud gifter sig med Emma af Normandiet (Enke efter AEthelraed den Rådvilde) og lader sig kristne

1027 Arlette, datter af en garver, føder den illigetime søn af Robert, hertugen af Normandiet (Frankrig). Drengens navn er Willhelm. Knud den store, begiver sig på pilgrimsreje til Rom, for at overvære kroningen af Kejser Conrad II.

1028 Knud erobrer Norge.

1035 Knud dør i Shaftsbury, England, og bliver begravet i Winchester Cathedral, London. Hans halv-engelske søm Harald regere for Knuds lillebror, Hardeknud, indtil Harald dør i 1040.

1042 Hardeknud dør og det Wessexske dynasti genindtager tronen, med Edward (søn af AEthelraed den Rådvilde og Emma af Normandiet), Han regerer indtil 1066 som Edward the Confessor.

1047 Willhelm af Normandiet, slår, adlen med hjælp fra den franske konge Henry, da Adlen forsøger at stå i vejen for Williams krav på Normandiet. I en alder af 20 , slår han adelen i kavaleri-slaget ved Val-es-Dunes.


1057 Norske Kong Harald III Hårdråda, begynder at devaluere Norges sølvvaluta, ved at blande kobber i.


1064 Harold Godwinson, Jarl af Wessex, går på grund ved den franske kyst ,og bliver holdt for løsepenge af Greven af Ponthieu. Hertug Willhelm af Normandiet. sørger for hans løsladelse. Harold sværger på at Willhelm vil blive konge af England, og Harold vil blive Jarl af Essex, Når kong Edward the Confessor dør.


1066 Edward the Confessor dør, og efterlader ingen sakisk arving til den Engelske trone. Harold Godwinson bliver kronet i Westminster Abbey, samtidigt med fremkomsten af Halley's komet.

1066 Kong Harold slår en invasion tilbage, ledet af hans halvbroder Tostig og Harold III Hårdråde af Norge i slaget ved Stamford Brigde i nærheden af York, England. Hårdråde bliver dræbt. Harold erfarer at "William the Bastard" er gået i land ved Pevensey