Klinten's super RUB

Antal: ca 10

Ingredienser


Rubben der rykker ...

8 spsk brun farin

4 spsk stærk paprika
2 spsk sød paprika
2 spsk røget paprika
3 spsk sennepspulver
2 spsk hvidløgspulver
2 spsk salt 
3  tsk chilipulver 
3  tsk cayennepeber
2 tsk stødt spidskommen
2 tsk stødt koriander
Masser af friskkværnet peber


ca 4 Spsk RUB pr Kg kød

RUB

Beskrivelse

Hvor der rubbes,der smages

Rub, marinade , glace og BBQ-sauce er alle varianter af smagstilførelse i tørre eller våde versioner. Rub er en tør krydderiblanding, som påføres kødet inden grillning – og gerne i god tid, så aromaerne rigtigt kan trænge ind i kødet.

En rub er en enkel måde at give sit kød masser af lækre smagsnuancer. Rub'en er nemlig ofte meget intens i smagen og giver hver bid af kødet endnu mere smag. En rub består udelukkende af tørrede, aromatiske krydderier og eventuelt urter, der gnides godt ind i kødet inden tilberedning. En tommelfingerregel er, at en rub bør indeholde salte, søde, sure og bitre smagsnuancer – derudover kan alle krydderier og urter tilsættes efter smag og behag. I Sydstaterne i USA har praktisk taget alle en holdning til, hvad den bedste rub er til forskellige typer kød, og hver familie med respekt for sig selv har en rub, der måske endda er gået i arv gennem generationer.

Rub er god til det meste kød, og en
barbecue -klassiker som pulled pork bør altid gnides ind i en god rub inden grilning. Dette kaldes i grill-verdenen "at rubbe kødet". Når kødet er "rubbet" grundigt, skal det typisk pakkes ind i folie og have lov at trække i køleskabet, inden det grilles. Jo længere tid, jo bedre, for så får rub'en tid til at trække godt ind i kødet.

Hvor meget rub skal man så bruge? En god tommelfingerregel er, at det typisk vil være tilstrækkeligt, hvis man beregner omtrent to spiseskefulde rub til hvert halve kilo kød. Eventuelt overskydende rub kan gemmes i lufttætte beholdere i op til to måneder, så længe det ikke har været i kontakt med kødet. Mange blander derfor gerne en større portion, når de alligevel er i gang, så man på den måde altid har noget af ens yndlingsrub stående.